Category ArchiveAustralie

De fietsroute in Australie – Munda Biddi Trail

De fietsroute  in Australie is natuurlijk het Munda Biddi Trail, ook wel het bad door het bos genoemd. Deze fietsroute is 1000 kilometer en loopt van Mundaring naar Albany aan de zuidkust. Het is een offroad route die door de natuur loopt en alleen op mountainbike kan worden volbracht. Nergens in de wereld is er een langere route voor mountainbikers dan deze.

De Munda Biddi Trail

Het landschap waar de route door gaat is adembenemend. Je fietst door bossen over onverharde paden. Het fijne aan de Munda Biddi Trail is dat het speciaal is aangelegd voor fietsers, hierdoor is de kans klein dat je andere mensen tegenkomt, waardoor de doorstroom goed is. Door dat de 1000 kilometer voornamelijk onverhard is kan u er van u uit gaan dat u geen hoge snelheden zal halen.

Elke dag op het pad zal anders zijn. De ene dag zal je fietsen door dichte bossen waarop je de volgende dag door het ongerepte bushland cruised. Ontdek en zie planten en dieren die je nergens anders te wereld kan aantreffen. Daarnaast zal deze route ook meer leren over de Aboriginal-cultuur van het land.

Fietstocht door Nieuw zeeland

Als we het over Nieuw Zeeland hebben dan hebben we het over een wandelparadijs. Maar sinds een enige tijd heeft nieuwzeeland er een nieuwe concurrent bij, met zo’n 2.600 kilometer aan fietsroutes door prachtige landschappen.

Verschillende routes

Als je het allermooiste van het land wilt zien dan was ik op het goede adres, Met namen de Old Ghost Road, Alps to Ocean en Around the Mountains zijn de mooiste routes die ik heb gedaan. En dat is best veel! Wat ik met name heb gezien waren de prachtige besneeuwde bergtoppen, het dichtgegroeide regenwout, de uitgestrekte stranden, en de allermooiste watervallen. En dit ben ik allemaal zo tegengekomen op de fiets!

Welke route past het best bij je?

Wel is het belangrijk om uit te zoeken welke fietsroute het beste bij je past, je hebt routes die lekker rustig op je eigen tempo gaan. Maar als je een route pakt bijvoorbeeld door het regenwout dan zal het wel op een iets hoger tempo gaan door de smalle en steile weggetjes. Qua zwaarte is er voor iedereen wel wat. Je hebt de mooie rustige routes door de heuvellandschappen met af en toe een uitdagend klimmetje. Ook heb je de routes met de vlakke tochten over bijvoorbeeld voormalige spoorlijnen.

Iets spannends?

Zoals het filmpje hieronder. Heb je ook routes die het nog wat extra spannender maken. Je wordt opgepikt door een helikopter en wordt daarna op je fietsrouten weer afgezet.

Ook kun je meerdere spannende dingen doen, zoals: een tripje met een jetboat of met een oude stoomlocomotief. En natuurlijk gaat je fiets overal mee naar toe!

Fietsavontuur

Ik heb zelf ook lang zitten zoeken naar de beste verhuurbedrijven voor fietsen. Er zijn heel veel plekken waar je mountainbikes kan huren van goede kwaliteit. Nadat je een fiets hebt gekregen word je met een shuttlebusje naar de start van je fietsroute gebracht en bij het eind word je weer opgehaald. Heb je wat hulp nodig bij je fietsavontuur omdat het jezelf allemaal niet zo lukt, dan zijn er genoeg bedrijfjes die je kunnen helpen bij het boeken van een accommodatie, het regelen van je fietsspullen en het regelen van vervoer naar je route. Wel is het nog steeds belangrijk dat je goed op blijft letten om te ver komen dat je het asfalt een keer raakt, wel raken de automobilisten steeds meer gewend aan de fietsers in Nieuw Zeeland.

Een echte aanrader!

Als je door het prachtige landschap van Nieuw Zeeland fietst is de kans groot dat je niemand tegenkomt alleen af en toe een verdwaalde wandelaar of een klein groepje mensen. Wel kun je heel veel schapen tegenkomen! Mijn echte aanrader is de Motu Trails op het Noordereiland. 90 kilometer door het ongerepte oostelijke deel van het eiland. In het begin van de route kom je langs een prachtig vulkaaneilandje (White Island). Wat veder op de route wordt het landschap heuvelachtiger. Veder moet je nog ongeveer 40 kilometer door een prachtige groene oase van heuvels, reusachtige bomen en weelderige varens. Als je daarna nog genoeg energie over hebt (voor de echte diehards) dan is Pakihi Track een echte aanrader. Deze prachtige route volgt de Pakihi Stream over een dun pad wat vroeger door de oorspronkelijke bewoners (de Maori’s) werd gebruikt. Dit pad brengt je weer terug naar het startpunt. Wil je dit niet dan wordt je opgehaald op de plek waar de Pakihi begint.

Best lastig

Uit al die prachtige routes kiezen is nog best lastig. Als je ervaren bent kan je helemaal los gaan op de Old Ghost Road. Deze prachtige route van 85 kilometer leg je af in 2 dagen. Onderweg slaap je in hut op ongeveer de helft van de route. Je volgt een prachtige route langs de oude verlaten spookdorpjes door een dicht regenwout. Na elke heftige klim wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Als je toch meer van de rustige routes houdt dan raad ik je zeker de Alps to Ocean aan. Wel is dit de langste maar zeker een van de mooiste routes van de zuidelijke Alpen naar de Stille Oceaan. Ook bij deze route wordt je met een helikopter afgezet bij het begin van je route en fiets je vervolgens 300 kilometer in 5 a 6 dagen.

Succes

De fantastische fietsroute de Otago Cantral Rail Trail is inmiddels een groot succes. Duizenden mensen fietsen jaarlijks deze route van 153 Kilometer over de voormalige spoorlijn door een prachtig en uniek landschap dat je wel een beetje doet denken aan het wilde westen. De route gaat over 68 gerestaureerde spoorbruggen en door een paar tunnels van soms wel 200 meter lang! Normaal is dat je 4 dagen fiets over deze route omdat er onderweg ook nog een hoop te beleven is. Maar ook is het mogelijk deze route in 2 dagen te fietsen (voor de fitte fietsers). Onderweg wordt er overnacht in authentieke hotelletjes of een voormalige school.

Eigen ervaring

Zelf heb ik een fantastische ervaring gehad en heb ik geen spijt van de prachtige fietsvakantie. Ik raad het zeker aan om deze prachtige routes ook te doen en zo’n er een prachtige levenservaring op je lijstje bij te hebben. Het zijn wel hele actieve routes en denk er dus wel goed over na of dit echt wat voor je is. Mijn ervaring was geweldig en ik hoop dat u wat aan mijn informatie heeft gehad en u net zo’n prachtige ervaring tegemoet gaat als die van mij!

 

Heb je liever een fietstocht wat dichter bij huis? misschien is een fietstocht door Europa meer iets voor jou!

 

Mark Homan.